Beginpagina ] Gastenboek ]

Peru-Bolivia `09

 

 

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

Vrijdag 31 juli 2009, Hotel Esperanza in Lima,

Om 10.30 uur gingen we de lucht in,en vlogen we rechtstreeks naar Lima in Peru. 
We vlogen met KLM en deden er 12 ½ uur over. Rond 17.00 uur waren we bij het hotel, waar we eerst met de hele groep ( inti reizen ) een welkomst drankje kregen. Daarna nog even naar de supermarkt, en rond 21.00 uur naar bed.

Zaterdag 1 augustus 2009, Hotel Curasi in Ica,

Vroeg op 4.15 uur vertrokken we met de bus, na een paar uur rijden kwamen we aan in Paracas.

  

We gingen een boottocht maken met een soort speedboot langst de Ballestas eilanden, hier leefde verschillende soorten vogels en diverse pinguïns. Het was erg koud op de boot.

   

    

Daarna zijn we naar het nationaal park van Paracas geweest,

  

 we reden verder door een mooie woestijn naar Ica. Een kleine oase met een meertje, omringt door prachtige zandduinen een piep klein gezellig dorpje.

   

’s Avonds uit eten, met de winterjas aan.

Zondag 2 augustus 2009, Hotel San Marcelo in Nasca,

8.30 uur vertrokken we weer, we reden naar het woestijn stadje Nazca.
Bekend om zijn lijnen uit de pre Inca tijd, rond 12.00 uur gingen we in een 12 persoons vliegtuigje (alles superklein) de lucht in. Een tochtje van 35 minuten waarbij je de lijnen (figuren) goed kon zien.

  

Het vliegtuigje maakte veel bochten en bewegingen, waardoor iedereen behoorlijk misselijk werd. Maar het was wel erg mooi om te zien, en zeker de moeite waard.
Daarna naar het hotel gereden om te eten, in de middag gingen we naar de Chauchilla begraafplaats, hier liggen de Inca mummies,

  

  

 daarna zijn we naar de nog steeds werkende irrigatiekanalen geweest, en een ruïne. Het was een leuke dag, ’s avonds lopend naar het dorpje en daar lekker gegeten.

 

Maandag 3 augustus 2009, Nacht bus naar Arequipa,

Vandaag een rustige dag, lopend naar het dorpje Nasca geweest. Daar leuke dingen gekocht en nog wat rondgekeken, Jim heeft zijn haar laten scheren bij de kapper voor 1 euro. 

  

 ’s middag lekker bij het zwembad gezeten, het weer is dan het lekkerst en zonnigst hier. We zaten lekker rustig en voelde ineens een aardschok, een vreemde gewaarwording. Eind van de middag weer naar het  dorp gelopen, daar bij de chinees gegeten, spullen bij elkaar gezocht en om 20.45 uur stonden we op het station bij de nachtbus.

Precies om 22.00 uur vertrok de bus.

Dinsdag 4 augustus 2009, Hotel La Plazuela in Arequipa 2200 meter,

Allemaal goed geslapen in de luxe nachtbus, en om 7.00 uur kwamen we aan in Arequipa. We gingen gelijk door naar het hotel, de temperatuur buiten was erg aangenaam. In het hotel kregen we wat informatie over wat er te doen en te zien is in Arequipa. We zijn daarna lopend naar het gezellige centrum gegaan voor een ontbijt. 
Daarna bezochten we het Santa Catelina klooster, en de San Canillo markt, met veel souvenirs en erg kleurrijk.

  

  

Overal in het centrum staan kraampjes met lekkere dingen zoals zelfgemaakt ijs, churros. Kelly is ondertussen naar het hotel gegaan, omdat ze ziek werd ze heeft de hele dag op bed gelegen. Wij zijn nog naar de patio’s geweest bij de kerk, en rond 13.30 uur waren we weer terug in het hotel. Kelly was nog steeds niet lekker, dus zijn we bij het hotel gebleven. Alleen voor het avond eten zijn we nog even de stad in geweest.
Vanaf nu moeten we heel veel drinken want Arequipa ligt al op 2200 meter hoogte.

 

Woensdag 5 augustus 2009, Hotel La Plazuela in Arequipa,

Kelly is gelukkig weer een beetje opgeknapt, we hebben heerlijk ontbeten bij El Turko. We moesten wel een beetje opschieten om de bustour nog te halen. We waren dus ook te laat voor de bus tour van 9.30 uur, maar geen ramp, we werden met taxi’s gewoon achter de bus aan gebracht. Leuke bus tour van 2 uur met verschillende stops. 
Onder andere een lama boerderij en verschillende uitkijk punten.

Hierna gingen we naar de beroemde bevroren mummie Juanita. Ze wordt bewaard in een glazen vitrine met een temperatuur van –20 graden. 
Juanita was een jong meisje van +/- 14 jaar die in de 14e eeuw door de Inca’s werd geofferd aan de vulkaan Ampato (6380 meter) om de goden gunstig te stemmen. Pas in 1995 werd haar lichaam gevonden.

Daarna zijn we gaan lunchen bij El Turko, wat erg lekker was. Nog even naar de markt en naar de winkelstraat daarna weer naar het hotel. ‘savonds met zijn alle uit eten bij een Argentijn.

 

Donderdag 6 augustus 2009, Hotel Possada Chivay in Colca op 3600 meter

Vanochtend om 10.00 uur vertrokken we, via een hele mooie route naar Kollka.

  

We hadden diverse mooie foto stops, en zijn op het hoogste punt van de reis geweest, bijna 4910 meter. (achteraf komen we later op een nog veel hoger punt).We kwamen ook Alpaca’s en Lama’s tegen. De bevolking veelal in klederdracht.

  

  

Rond 15.00 uur kwamen we bij het hotel, je merkte goed dat je op hoogte zat 3600 meter.
Daarna gingen we gelijk door naar de thermische warmwater baden, deze waren dus ook echt warm. Voor de hoogte hebben we al verschillende hulp middelen gehad, soort 4711, coca thee met echte coca bladeren, en ook chocolade eten helpt. S; avonds zijn we naar een barbecue geweest met muziek en dans.

Vrijdag 7agustus 2009, Hotel Basa inn in Puno op 3800 meter

We worden allemaal  wakker met een beetje hoofdpijn dit toch vanwege de hoogte.
Om 6.30 uur vertrokken we naar de Lel Cruz Del Condor,(in de Colca canyon), het uitzichtpunt om Condors te zien.
Deze zijn alleen ochtends vroeg te zien, we stonden er nog maar net toen de eerste zich al lieten zien. Ze gingen dan ook vlak over ons heen. Een heel mooi gezicht deze grote vogels zo vlak boven ons (spanwijdte is 2 tot 3 meter).

  

De rest van de dag was een lange rit naar Puno, met een prachtig wisselend landschap onderweg. Veel mooie foto stops en diverse plas pauzes, omdat we hoog zitten moeten we veel drinken dus ook veel (wild)plassen.

Eind van de middag kwamen we bij ons hotel in Puno aan, het was hier avonds al een stuk frisser, dus de winterjassen kwamen nu goed van pas. Ook gaan van nu af en toe de gekochte mooie Peruaanse mutsen op en handschoenen aan.
Avonds gezellig en lekker gegeten.

 

Zaterdag 8 augustus 2009, Hotel Basa inn in Puno op 3800 meter,

Vroeg op 6,40 uur werden we al opgehaald voor onze dagtocht op het Titicacameer, dit is het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Na een half uurtje varen kwamen we aan bij de uros eilanden, alles is daar gemaakt van riet.
De eilanden van riet drijven in het Titicacameer, we kregen uitleg over hoe het eiland opgebouwd is en over de bevolking. Super toeristisch maar toch erg leuk.

  

   

Met een boot van riet gemaakt werden we naar het volgende eiland gevaren.

Van hier uit gingen we met de motorboot naar het eiland Taquile (2 ½ uur varen). Heerlijk op het dek in de zon gezeten (wel fris), de rest was binnen aan het kaarten. Eenmaal aangekomen kregen we ook hier uitleg over het eiland en de bevolking. Het eiland zag er erg mooi uit met allemaal terrassen.

  
Het was een hele klim naar het bovengelegen restaurant, waar we gingen lunchen. Na de lunch klommen we verder naar boven voor een mooi uitzicht over het Titicacameer en het eiland.   

Langst de andere kant van het eiland liepen we weer naar beneden, daar stonden wat kindjes die erg veel lol hadden van ons gegeven oranje ballonen. Na ongeveer 3 uur varen waren we rond 18.00 uur weer terug in Puno.
Het was een leuke dag. Nog even wat eten en op tijd naar bed.

 

Zondag 9 augustus 2009, Hotel Pan American in La Paz Bolivia op 3800 meter,

  Om 8.30 uur vertrokken we naar Bolivia/ la Paz, na een paar uurtjes rijden kwamen we aan bij de grens.
We moesten de bus uit, want deze bleef in Peru, alle koffers werden ingeladen op 2 bakfietsen en we moesten van het ene naar het andere loket, dit in totaal 4 keer.
Dit voor de paspoorten papieren, en visum. Op straat kon je geld wisselen bij hele kleine kantoortjes. Het was een hele happening, en we zagen van alles lopend de grens overkomen, erg leuk.

  

     

Ook wij gingen lopend de grens over van Peru naar Bolivia, een uur later zaten we in een andere bus in Bolivia.
Je kon meteen wel zien dat Bolivia armer is dan Peru, we gingen meteen lunchen en dat gaf meteen problemen met wisselen, er was geen wissel geld.
We bezochten nog de ruïne Tiwanaku en het museum, ook hier geen wisselgeld.
Na een uurtje gingen we weer verder, tegen 18.00 uur kwamen we aan in het hotel bij La Paz.
Een zeer grote stad met veel bedelaars en gevaarlijke wijken.
`SAvonds uit eten met zijn alle bij Burger King, daarna nog even de heksenmarkt over geweest waar veel zalfjes en foetussen en middeltjes verkocht werden, heel apart.

  

Als afsluiting met zijn alle nog wat gedronken in het Hardrock cafe, daarna weer terug met de taxi
( 10 bob is 1 euro)

 

Maandag 10 augustus 2009, Hotel Pan American in La Paz Bolivia op 3800 meter,

Vandaag een vrije dag, ’s morgens zijn we lekker wezen wandelen door de winkelstraat en langs allerlei marktjes. Een heerlijke fruit shake genomen en nog even naar de supermarkt. Om 13.00 uur gingen we met een aantal naar de hoogste skipiste ter wereld (5300 meter). 

Een tocht van 2 uur langs een eng ravijn en over slechte wegen. Een hele belevenis maar zeer de moeite waard. 

     

Eenmaal boven was het wel even zuurstof happen bij het lopen, maar zo vreselijk mooi, de piste is voor het laatst gebruikt in 2005. We hebben met zijn allen koffie en thee gedronken en toen weer dezelfde weg terug,het was een lange rit. We waren nog net op tijd terug om even snel de moon valley te bekijken, want deze sloot om 18.00 uur. 

  

’s Avonds op tijd naar bed.

 

Dinsdag 11 augustus 2009, HotelTonito Uyuni Bolivia op 3700 meter,

Een lange busdag, om 6.30 uur vertrokken we naar het zuiden van Bolivia, naar Uyuni. Een lang hobbelige stoffige weg, wat heerlijk de bus in kwam. We hadden een toilet  aan boord dus stopte weinig onderweg. Helaas 2x een lekke band wat in hield 2x een half uur de bus uit.  Dat was 2x in de middel of nowhere  tussen de lama’s en in een piepklein dorpje waar de kinderen nog bang zijn van toeristen, we hadden heerlijk de tijd bij het dorpje te bezoeken,  vooral het schooltje was erg leuk.

  

  

 Toen we verder reden kwamen we vast te zitten in de woestijn. Hier hebben we zo’n anderhalf uur over gedaan om los te komen, in de tussentijd maar een vuurtje gemaakt om warm te blijven, want het werd erg koud

. ’s Avonds om 19.00 uur kwamen we dan eindelijk aan in Uyuni. Daar hebben we heerlijke pizza gegeten, en daarna naar bed.

 

Woensdag 12 augustus 2009, Hotel Tonito Uyuni Bolivia op 3700 meter,

’s Nachts -10 overdag +25 graden.

Na een heerlijk ontbijt vertrokken we een uur later dan gepland om 11.30 uur in 3 landcruisers naar de grootste zoutvlakte ter wereld (op 3660 meter hoog). Na zo’n 15 minuten stopte we bij wat kraampjes en was er informatie over zoutvlakte. 

  

Weer 15 minuten later stopte we bij een punt met allemaal hoopjes zout, op deze plek werd zout bij elkaar geschraapt, om het  daarna te verwerken. Hierna  reden we verder de vlakte op, het was geweldig om te zien. Helemaal niemand in geen velde of wegen te bekennen. Afstanden kon je niet meer in schatten. Na zo’n 30 km stopte we op een plek waar we leuke foto’s konden maken. We hadden erg veel lol.

     

De temp. 15 graden heerlijk overdag. Hierna reden we naar het cactuseiland midden in de zoutvlaktes cactussen van 3 a 4 meter hoog. Ook gingen we hier lunchen, 

daarna weer een uur rijden om het zouthotel te bekijken, heel bijzonder, helemaal gemaakt van zout, incl. de inrichting. Rond 17.00 uur reden we de zoutvlakten weer af. We bezochten nog even het treinenkerkhof voor zonsondergang daarna was het ook meteen koud. (echt koud) nog een rondje lopen door het piepkleine dorpje en toen lekker eten (dat is super bij dit hotel).

 

Donderdag 13 augustus 2009, Hotel Cerrorico Potosi in Bolivia op 4100 meter,

Om 9.00 uur vertrokken we richting Potosi door de bergen over een vreselijke weg. We waren nog geen 15 minuten onderweg en net voorbij het smalle stukje weg en de afgrond, toen ineens de bus begon te schudden en wiebelen we schrokken ons eigen allemaal rot. Even leek het of we naar beneden storten. Toen we eenmaal stil stonden (zeer schuin) en de bus uitkonden zagen we wat er gebeurd was. De rechter achteras was afgebroken en lag samen met de 2 wielen 50 meter achter ons. Pff, dit was geluk hebben dat we net op het brede gedeelte van de weg reden. 

Het duurde 2 en half uur voor we een andere bus hadden, er werd gekletst, gekaart en in de zon gelegen. De 2 heren van de bus zijn 2 uur bezig geweest de bus weer op te krikken uit La Paz komen ze met een nieuwe as die ze er vanavond ter plekke onder gaan zetten. Het wachten op de andere bus duurde lang, het leek net of we op een onbewoond eiland zaten en bij elke auto of bus die de berg overkwam keken we hoopvol of deze voor ons was. Eindelijk reden we om 12.00 uur weer weg, met een oude bus, de weg was echt vreselijk.
Het gevoel of je steeds weg glipt op de weg en het gestuiter, na 3 kwartier stond dan ook iedereen op knappen. Allemaal even plassen achter de bus (dat zijn we ondertussen gewend) het landschap was prachtig onderweg maar we waren allemaal erg blij dat we uiteindelijk om 19.00 uur in het hotel waren in Potosi..  Kelly had erg buikpijn, bleef in bed in het hotel. Wij gingen uit eten en snel weer terug.

 

Vrijdag 14 augustus 2009, Hotel Cerrorico Potosi in Bolivia op 4100 meter,

 

Daron en Jim hebben vanmorgen de excursie naar de zilvermijnen gedaan wat ze erg indrukwekkend vonden.

  

 Kelly had nog steeds buikpijn. Omdat er al 2 van onze groep in het ziekenhuis waren (salmonella). Hebben we toch besloten om Kelly te laten na kijken. Rond 13.30 uur waren we in het ziekenhuis Kelly werd gelijk nagekeken en de arts dacht aan een blinde darm ontsteking. We moesten sowieso tot 20.00 uur blijven. 

Allerlei  testen, bloedafname, echo, ze wilde Kelly nog aan het infuus doen maar dat wilde wij niet omdat ze genoeg drinkt. Het is moeilijk je eigen verstaanbaar te maken in het Spaans er is maar engels talige dokter die gelukkig ook een paar keer langs kwam.
Uiteindelijk na lang wachten en kletsen met Ruud en Tessa (kamer tegenover ons) werd er om 18.30 uur eindelijk een echo gemaakt. Gelukkig geen blindedarm  ontsteking maar darmen die helemaal van streek waren (ze had nog steeds veel pijn) Ook het bloed was goed. Ze kreeg medicijnen en gelukkig mochten we weg uit het ziekenhuis. Het was weer een hele belevenis. De rekeningen 5 euro (50 bol) echo.En63 euro (630 bol) voor het verblijf in het ziekenhuis, bloedafname en onderzoek. 2,4 euro (24 bol) voor de medicijnen. In het hotel ging ze meteen naar bed (met veel pijn) wij snel nog wat boodschappen voor morgen en een broodje eten. Cella en Daron waren de hele dag met de rest van de groep op pad geweest en hadden het erg naar hun zin gehad.

 

Zaterdag 15 augustus 2009, Hotel Pan america La Paz in Bolivia op 3800 meter,

De medicijnen slaan wat aan . Kelly was weer wat opgeknapt nog wel steeds pijn en vooral met eten en lopen, langzaam in de loop van de dag knapt ze wel op. We hebben weer een lange busrit naar La Paz. Om 8.00 uur vertrekken we van het hotel, maar voor we uiteindelijk weg reden was het 10.00 uur. Eerst Ruud en Tessa ophalen uit het ziekenhuis, medicijnen ophalen, overstappen op een andere bus, bus moet tanken. Het landschap is weer mooi, bij de lunch stop heeft iedereen dit keer zelf brood mee (ze zijn steeds jaloers op ons) Uiteindelijk waren we rond 19.00 uur weer in ons hotel (moe van de lange dag) Kelly meteen naar bed, we hebben nog wat boodschappen gedaan, gegeten bij de Burger King, nog even rond gelopen en toen weer naar het hotel.

 

Zondag 16 augustus 2009, Hotel Las Andes Copacobana in Bolivia op 3660 meter,

We vertrokken om 8.00 uur naar Copa Cabana halverwege gaan we per moterboot het smalste stukje van het Titicacameer over, de bus gaat op een platte boot. We konden even leuk rond lopen in het dorpje, over de markt, erg leuk. Toen we verder naar Copa Cabana , een leuk bedevaarts plaatje, waar we rond 13.00 uur aan kwamen.

    

Hier worden de auto’s, vrachtwagens en bussen door de plaatselijke heilige ingezegend. En zijn daarna verzekerd van een behouden rit. Het was heel apart om te zien, rijen versierde auto’s die om de beurt op het plein ingezegend werden, daarna champagne en confetti over de auto en dan feest. 

  

Verder even bij de kathedraal gekeken en lekker rondgelopen langs de  marktkraampjes en winkeltjes en natuurlijk van alles gekocht. 

’s Avonds uit eten tegen over het hotel, in een piepklein restaurant waar bijna alles wat we wilden bestellen ze niet hadden, uiteindelijk toch allemaal gegeten. Het was vannacht ijskoud in bed.

 

Maandag 17 augustus 2009, Hotel Cassa Escondida Cusco in Peru op 3300 meter,

8.00 uur vertrokken we met een piepklein busje naar de grens, koffers op het dak even dicht tegen elkaar en 20 minuten later waren we bij de grens overgang. Het ging hier allemaal snel, het was een kleine overgang dus we zaten weer snel in een andere bus in Peru. Het was weer een lange dag rijden. Rond 19.00 uur waren we eindelijk in Cusco.’savonds op de plaza uiteten.

 

Dinsdag 18 augustus 2009, Hotel Cassa Escondida Cusco in Peru op 3300 meter,

 

Vanmorgen een rondeleiding door cusco met mooie inca dingen.

  

  

 Het was erg leuk, een lekkere lunch, en daarna zelf de stad verkennen, leuke marktjes en winkeltjes. We hebben weer veel gezien, spullen ingepakt  voor de incatrail.

 

Woensdag 19 augustus 2009, Hotel Pachaciteck Aqua Salientes in Peru op 2200 meter,

 

Op tijd uit bed. We zouden om 6.00 uur opgehaald worden maar dat werd 7.00 uur. Het enige minpuntje van de hele trail 7.42 uur ging de trein, nog even wat eten en drinken, om 10.30 uur moesten we er uit bij paal 106.(bij 104 was bosbrand geweest) Nancy onze gids stond ons op te wachten , een aardige vrouw, ze vertelde ons het een en ander over de trail waar we om moesten denken enzovoort. Nog even plassen en om 11.00 uur begonnen we.

     

 We moesten 600 meter stijgen over 2 en halve kilometer. Dat was erg zwaar elke 2 minuten stoppen om op adem te komen. Nancy hielp ons goed en vertelde veel, uiteindelijk waren we om 13,45 uur uitgeput op het middenpunt. Lekker onze lunch gegeten en even uit gerust. De rest van de trail liep een stuk geleidelijker. 
We gingen nog kijken bij een tempel en liepen daarna verder het regenwoud in, erg mooi en apart om te lopen.

  

 Rond 17.00 uur kwamen we aan bij de zonnepoort en konden we Machu Picchu in de verte zien, erg mooi. 

  

We kwamen steeds dichter bij, het was heel bijzonder.

  

We hadden de laatste bus om 17.45 uur naar Aquas Calientes. We hebben heerlijk gegeten met Nancy en daarna bracht ze ons naar het hotel, in de gezellige straat nog even een rondje gelopen en toen naar bed.

 

Donderdag 20 augustus 2009, Hotel Cassa Escondida Cusco in Peru op 3300 meter,

Om 7.00 vertrokken we naar de bus om naar Machu Picchu te gaan. Waar we uiteindelijk om 7.30 uur liepen. Nancy gaf ons een super rondeleiding van 2 uur in Machu Picchu.

     

     

 Daarna zijn we zelf naar de brug geklommen, die door de incas gebouwd is en nog wat rond gekeken.

  

  

 Het was geweldig. Rond 12.30 uur waren we het zat en zijn we met de bus terug gegaan naar Aquas Calientes. Daar nog wat rond gelopen, lekker gegeten en gedronken. Het duurde wel wat lang tot de trein ging, om 18.00 uur. De kinderen nog maar even een voetmassage en toen naar het station. Om 18.00 ging de trein en na anderhalf uur waren we op het eindstation waar we opgehaald werden en nog anderhalf uur rijden toen waren we uitgeput bij ons hotel (21.15 uur) in Cusco lekker gelijk naar bed.

 

Vrijdag 21 augustus 2009, Hotel Cassa Escondida Cusco in Peru op 3300 meter,

Heerlijk uitgeslapen, koffers ingepakt, heerlijk gelunched, gewinkeld, een heerlijk dagje. S’avonds gezellig en lekker gegeten op de plaza met dans en muziek. Daarna nog even met zijn alle een borrel gedronken.

     

Zaterdag 22 augustus 2009, vliegtuig.

Om 6.00 uur vertrokken we uit Cusco, we hadden om 7,40 een binnenlandse vlucht naar lima na 1 uur vliegen landen we in Lima.Daarna nog even in de stad rondgekeken. We keken bij het wisselen van de wacht en gingen eten bij de mac. Om 14.00 uur vertrokken we naar de luchthaven voor onze vlucht naar Amsterdam.

 

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

 

     

Beginpagina ] Gastenboek ]