Beginpagina ] Gastenboek ]

Krakow`08

 

 

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

Zaterdag 17 Mei 2008

Vanaf eindhoven vlogen we met Wizzair naar Katowice. Alles ging keurig op tijd. we moesten zelf ons plekje uitzoeken in het vliegtuig, is weer eens wat anders. Vliegtuig was maar half vol dus dat was niet zo een probleem. Precies om 13.40 uur gingen we de lucht in en om 14.05 uur landen we op Katowice. Alles liep snel,want we hadden allen handbagage. Bij budget car hadden we een auto gehuurd, we kregen een grotere dan besteld. Een mooie Hyundai i30 van nog geen maand oud. En om 15.00 uur reden we dan weg, na ongeveer anderhalf uur rijden waren we bij ons hotel (Hotel Start) aan de buitenkant zag het er niet uit, van binnen viel het reuze mee. Voor een 2 sterren hotel en weinig geld, kan je ook niet veel verwachten, en was het allemaal prima. We gingen meteen Krakau in, de auto aan de buitenrand geparkeerd en lekker lopen en van alles bekijken, het weer was super, 25 graden.
We begonnen bij het gezellige plein, met erg leuke terrasjes en verder


  


Mariakerk
De Kerk van de Heilige Maagd Maria is een van de beroemdste kerken van Polen, vooral bij de inwoners zelf. De kerk bevindt zich aan het oude stadsplein 
en dateert uit de 16de eeuw. 
Opvallend zijn de twee torens, waarvan de hoogste 81 meter is en waaruit elk uur de klanken van het Heinal of Krakauís stadslied klinken. Als je het lied hoort, dan zul je merken dat het telkens halverwege abrupt wordt onderbroken.

 

 Volgens de legende zou een trompetspeler ooit door de Tartaarse invallers met een keelschot zijn vermoord, vandaar de verwijzing naar het plotse zwijgen van de trompet in het lied. 


Lakenhallen van Sukiennice


De lakenhallen in het midden van Rynek Glowny zijn samen werelds oudste winkelcentrum. Rond 1300 werd een dak geplaatst tussen de twee hallen en het complex werd in 1555 herbouwd in renaissance stijl. In de lakenhallen worden veel souvenirs verkocht


Barbakan
Deze indrukwekkende stadspoort bevindt zich net buiten het oude stadscentrum en dateert uit de jaren 1300. Het is een van de mooiste historische overblijfselen van het oude Europa. De poort moest elke dreiging van invallers in de kiem smoren, wat zich onder andere uit in de ruim drie meter dikke muren. Het bouwwerk bevat zeven uitkijktorens en meer dan 130 schietgaten. Waar vroeger een 30-meter diepe vestinggracht rondom het gebouw lag, bevindt zich vandaag het Planty park. Vandaag behoort de poort tot een van de belangrijkste historische bezienswaardigheden van de stad

   


Slowacki-theater
Het Slowacki-theater, is het operagebouw van Krakau. Het gebouw stamt uit 1893 
Het was ook het eerste gebouw in de stad met elektrische verlichting. Binnen is vooral het beschilderde toneelgordijn. 

Raadhuistoren
Deze toren is 70 meter hoog en staat net als de toren van Pisa een beet je scheef het is slechts 55 cm van een felle wind in het begin van de 18e eeuw. 

Sint-Adelbertkerk
De kleine, bijna kubusvormige Sint-Adelbertkerk bevindt zich in een hoek van het centrale marktplein van Krakau. De romaanse kerk is bijna 1000 jaar oud en werd gebouwd in de 12de eeuw. In de 17de en 18de eeuw 

S`avonds even snel eten bij de mac en daarna liepen we naar de andere kant van de stad om om de wawelheuvel heen te lopen
Wawelheuvel is de 228 meter hoge heuvel in Krakau, Het kasteel op de Wawelheuvel was tot het eind van de 17e eeuw het verblijf van koningen en speelt dan ook een belangrijke rol in de Poolse geschiedenis en cultuurDe Drakengrot is de beroemdste grot in Polen en bevindt zich onder de Wawelheuvel. Het verhaal gaat dat er in de Middeleeuwen een draak woonde, die elke dag gevoerd werd met vee. Koning Krak beloofde dat diegene die de draak zou verslaan met zijn dochter mocht 

Hierna liepen we weer naar het plein waar allemaal straatartiesten bezig waren, lekker op een terras appeltaart met ijs gegeten. Rond 23.00 waren we weer in het hotel. Tot nu toe vinden we krakau een mooie sfeervolle stad.


Zondag 18 Mei 2008

We waren blij dat we uit bed konden vanmorgen, de beden waren net planken. Na het ontbijt ( vertrokken we naar Auschwitz.

    


 We reden binnendoor over de 44 en rond 10.00 uur gingen we naar binnen, we namen bewust geen gids maar kochten een Nederlands talig boekje waar al de informatie instond. Het was een indrukwekende ochtend, we hebben alles goed en rustig bekeken. Van hier uit reden we door naar Birkenau ook dit was erg indrukweken om te zien, langs de spoorlijn liepen we naar de voormalige gaskamers.

  

 Eind van de middag reden we moe weer richting krakau. We hebben nog een wandeling gemaakt door de joodsewijk Kazimierz, een synagoge bezocht en het plein met de stoelen. Daarna een rondje gereden door de joodse gettoís, schindlerís fabriek was helaas gesloten in verband met renovatie. Bij een groot winkelcentrum pizza gegeten en daarna nog even de Krakau in.

Een poosje op het plein gezeten, rondje gelopen. Heerlijk ijsje gekocht (het lijkt ItaliŽ wel). Rond 00.30 uurwaren we weer in het hotel.

Maandag 19 mei 2008

Nog een volle dag om Krakau te bekijken, helaas is het vandaag geen mooi weer, koud en veel regen. De auto is dan helemaal een uitkomst. Om 9.00 uur bezoeken we eerst de paulina kerk Van daaruit naar de markt, erg leuk nog een echte ouderwetse markt. We lopen er heerlijk rond. Het is ondertussen al weer droog en zoeken even een plek waar we de auto langer kunnen parkeren. Het hele weekend was het gratis, door de weeks loopt er een parkeerwachter waar je voor een paar sloties een parkeerkaartje kon kopen. We hebben onder tussen trek gekregen en besluiten om lekker Indisch te gaan eten , heerlijke tali. Daarna nog een lekker ijsje gegeten, bij het ijsrestaurant en onze buiken zitten weer vol. We lopen naar het Het Collegium Maius, op Jagiellonskastraat 15, 

  

een prachtig gebouw om te bekijken! Het is het oudste en mooiste college van de eerste universiteit van Polen. Het college is gebouwd rond een erg mooie binnenplaats. Waar om 11u, 13u, 15u en 17u een prachtig lied ten gehore gebracht word met talrijke belangrijke poolse figuren die dan de revue passeren. Een leuk schouwspel .

Ondertussen is het weer flink gaan regenen, we lopen nog even door de lakenhallen en besluiten dan om naar het mega grote overdekte winkelcentrum te gaan naast de oude stad. Lekker warm en droog. Ook hier lekker ijs en ice coffee. Síavonds lekker bij spinx gegeten en even goed was het weer 22.00 uur voor we in het hotel waren.

Dinsdag 20 Mei 2008

Om 7.00 uur zaten we in de auto, nog even tanken en bijna 2 uur onderweg naar de luchthaven van Katowice, auto ingeleverd, ingecheckt en meteen door naar de douane. Alles liep achter elkaar door, we hoefde amper te wachten en precies volgens planning vlogen we om 10.15 uur richting Eindhoven .

Het waren erg leuke dagen. Krakau is een erg mooi, sfeervolle stad. Waar mooie dingen te zien zijn en waar je heerlijk kan eten

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

 

     

Beginpagina ] Gastenboek ]