Beginpagina ] Terug ] Gastenboek ]

Kelly en Lida

 

 

Een dagje mee lopen op het project bij Kelly en Lida.

Vroeg in de tuktuk zodat we om half 9 in het Don Bosco huis zijn. 

De jongens lopen al rond (zijn al vanaf 6 uur uit bed).en zijn erg blij dat de meiden weer terug zijn van de vakantie met hun ouders en worden dan ook hartelijk begroet, net als wij(de ouders).

 We zijn net op tijd om het ontbijt van de jongens mee te maken, er komen pannen te voorschijn uit de keuken die aan de eetzaal grenst.Alle jongens gaan rustig in de rij staan met hun bord en beker, twee jongens scheppen het eten op de borden voor iedereen. De jongens zoeken een plekje op de grond in de eetzaal en eten met hun handen hun bord leeg. Geweldig om te zien. 

De jongens zijn erg lief, een hoop komen ons een hand geven om zichzelf voor te stellen. We zitten of staan er gezellig bij en de jongens willen graag op de foto. Na het ontbijt word buiten de krant voor gelezen.

Hierna gaan wij ontbijten in de ruimte naast de kamer van Kelly en Lida. Hier eten de meiden en de fathers gewoon aan een tafel met stoelen. Een van de jongens dekt daar de tafel en ruimt deze weer af. We eten Chapati's, rijst, curry en fruit en drinken thee en water.

 De jongens gaan naar school en wij krijgen een rondleiding door het gebouw, eerst het slaapvertrek van de meiden en de veel besproken badkamer die achteraf erg mee viel...

De slaapzaal van de jongens is ongeveer 8 bij 8 en staat vol met ijzeren stapelbedden (23) geen matras, deken, kussen helemaal niets. Tegen de muur staan allemaal ijzeren koffers, alle jongens hebben één zo'n koffer hier zit hun hele hebben en houden in.

Dan is er nog een hokje van 2/2 waar 10 Hindi jongens op de grond slapen.
We lopen naar het child home waar de telefoon geregeld gaat omdat er kinderen gevonden zijn, de kinderen worden  hier voor een paar dagen/weken opgevangen, en slapen dan op de grond.

We gaan langs de fathers en brothers en maken overal een praatje. 

We nemen een kijkje in de keuken,

100 meter verder op staat het huis van de small boys, ( 27 jongens) waar de meiden overdag veel zijn. 

En op de school bij de small boys

Ondertussen loopt het al tegen 12 uur. We gaan door het dorpje lopend naar de kerk waar ze iedere zondag heen gaan. De weg erheen gaat door het dagelijkse leven van India. Er wordt geslacht, piepkleine fabriekjes, lokale winkeltjes, mensen op straat, geen toeristen. Erg leuk allemaal. . 

Het is een grote vuilnisbelt op straat. We bezoeken de kerk en van hieruit gaan we met 2 tuktuks naar een oude tempel. Ondertussen is het erg warm geworden, we hebben dorst en trek. We besluiten bij ons hotel te gaan lunchen. We komen weer helemaal bij. Van hieruit gaan we weer terug naar het project. We willen daar graag om 16.00 uur zijn, omdat dan de jongens weer terugkomen uit school. Als we er zijn komen de eerste jongens dan weer thuis. We worden meteen weer vrolijk begroet en krijgen veel handen. Om 16.30 uur gaat de gong en is het snacktijd,

iedereen gaat weer naar de eetzaal met bord of beker en wacht geduldig op een schep kokospap (best lekker).

 Hierna gaat iedereen zich omkleden om te sporten van 17.00 tot 18.00 uur. 

Een groepje van 10 Hindi jongens die vandaag naar huis gaan, willen graag voetballen met Jim op het voetbalveld op het terrein. Na een kwartier is Jim de eerste paar uur uitgewoond door de warmte.  We gaan nog kijken bij het volleybal (uit de poort) en naar het  cricket naast het gebouw van de small boys. De hele kleintjes zijn aan het tollen. 

Om 18.00 uur moet iedereen terug naar het gebouw en gaan de jongens naar de binnenplaats zichzelf wassen, in het midden staan twee stenen bassins, ze zepen zich in, gooien emmers water over hen heen en ze doen hun was. De meiden mogen normaal niet kijken van de jongens, maar ze vinden het geweldig als er foto’s worden gemaakt. Er hangen lijnen vol met wasgoed.

De jongens zijn weer netjes aan gekleed en gaan nu leren. Ze zitten verspreid over de 2 gebouwen in de gangen op de grond of buiten in een hoekje. 

Om 20.30 uur word er weer gegeten, dit keer kijken we bij de small boys.

 We zijn ondertussen bek af van de warmte. De stroom is ondertussen al een poosje uitgevallen dus de vinnen werken ook niet. Er is speciaal van alles voor ons gekookt en het smaakt goed. Soep, rijst, curry, aardappels, Chapati's, groente, vis enz. en fruit toe. De fathers eten met ons mee en het is erg gezellig en leuk om de fathers gesproken te hebben, ze zijn allemaal erg aardig. Ondertussen worden de Hindi jongens opgehaald en worden onder begeleiding van een hoop politiemensen met de trein naar huis gebracht (48 uur). 

Er wordt buiten nog een gebed opgezegd door al de jongens met elkaar. Ondertussen is het 21.30 en zijn we erg moe van de warmte. De jongens gaan naar bed en wij nemen de tuktuk naar het hotel. Het was erg leuk om een dagje mee te maken bij de meiden.

Terug naar India 2010

 

     

Beginpagina ] Terug ] Gastenboek ]