Beginpagina ] Gastenboek ]

Finland `04

 

 

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

 Zaterdag 28 Februari 2004

Eindelijk is het dan zover, de vakantie naar Himos (Finland) gaat beginnen.
Na nog wat kleine voorbereiding vertrekken we om half 11 richting Kiel.
We zijn al gelijk in vakantie sfeer want ook in Nederland ligt sneeuw, al was dat snel verdwenen onderweg. Het was niet erg druk op de weg na 2x een kleine stop van 10 minuten en een half uurtje gewinkeld bij Ikea kwamen we om 5 uur in Kiel aan (600 km).
We konden gelijk in de rij aansluiten en alles verliep vrij vlot, je checkt met auto en al in en krijgt gelijk de sleutel van de hut en rijdt gelijk het parkeer dek op, het word allemaal erg goed geregeld.
Om 6 uur hadden we de spullen al in de hutten staan, een 2 en 4 persoonshut, ze zagen er goed uit wel klein en smal beiden kanten een stapel bed wat tevens zitje is en een piep kleine douche.
Eerst even lekker onze broodjes op gegeten en toen de boot verkennen.
Op dek 9 waren al de activiteiten zoals restaurants, heel veel gok kasten, kinder speeldingen en zitjes. Op dek 10 zat de nachtclub en dek 7 de winkel. Het ziet er allemaal leuk uit en klokslag half 8 gingen we varen na even op het dek gekeken te hebben (super koud) zijn we lekker ergens gaan zitten kaarten. We waren allemaal bek af om 21.30 uur zijn we naar onze hut gegaan de meiden hadden een rustige hut en bij de mannen was het erg rumoerig.


   

Zondag 29 februari 2004 

       
Om 7 uur werd de hele boot gewekt door een omroep systeem dat we om 9 uur aan wal gaan, dus even lekker onder de douche en om half 8 zaten we in de ontbijtzaal waar het langzaam aan drukker werd. Het was een heerlijk ontbijt buffet, na het eten de spullen bij elkaar gezocht en boven op het dek staan kijken hoe we aanmeerden. Om 9 uur liepen we naar de auto met het idee het duurt nog wel even, maar het ging iets sneller dan we dachten, snel de auto in en meteen rijden. Zo reden we om 9.05 uur (-3 graden) al Zweden in op de weg naar Stockholm.
Het was super rustig en mooi onderweg, een paar keer even gestopt en echt rustig gereden,kwamen we om 15.00 uur al in Stockholm (500 km) aan. Terwijl de boot pas om 20.15 uur vertrekt. Dus nog maar even een centrum in maar het is zondag dus helaas alles is gesloten.


Om 16.30 uur stonden we dus al klaar om in te checken samen met nog een aantal andere Nederlanders die te vroeg waren. Om 18.00 uur mochten we eindelijk in checken en daarna weer wachten want de boot van Silja Line kwam pas om 19.00 uur aan en om 19.30 uur mochten we er pas op.
En weer precies op tijd vertrokken we (20.15 uur). Dit was wel een super mooie boot,
met een zwembad, een grote speelplek voor kinderen en een taxfree shop.
Eerst lekker de boot verkent toen nog een poosje gezeten en weer op tijd (22.00 uur) in bed want we moeten er morgen vroeg uit (6.30 uur Finse tijd) in Finland is het een uur later.

Maandag 1 maart 2004

Om 6.30 uur ging de wekker(vannacht om 3.30 uur werd er omgeroepen dat de passagiers uit bed moesten voor de eerst komende haven, dus wij ook gelijk wakker. Pff wel vroeg ontbijten maar het zag er allemaal weer goed uit. Het was een mooi gezicht om tussen de ijsschotsen te varen snel nog even een foto en om 8.00 uur zaten we weer in de auto en konden gelijk rijden 
(-3 graden). Op naar Himos, de hele weg was 2 baans en moest je rustig rijden. 

Een mooi gezicht een hele rij Nederlanders op naar het zelfde, 275 km en 3 en half uur later (11.30 uur) kwamen we dan eindelijk aan. Het weer was mooi helder, we hadden het middelste huisje van een rijtje van 3 en keken uit op de skipiste.Super!
Een mooie houten bungalow met alles er op en er aan: afwasmachine, oven, magnetron, sauna, warmte kast voor natte spullen en boven een grote zolder met 3 x 2 persoonsbedden,
beneden 1 slaapkamer met 1 x 2 persoonsbed.
We hebben eerst lekker gegeten en toen 2 uurtjes geskied, een geweldig gebied (heel klein)voor de kinderen ze kunnen lekker hun gang gaan.


Om 17.00 uur hadden we een bijeenkomst van Voigt Travel, en daar hebben we de nodige excursies geboekt.
ís Avonds lekker spaghetti gegeten en de kids hebben nog een tijd in de sneeuw gespeeld.
Alles is goed verlicht ís avonds, nog even gekaart en om 22.30 uur lagen we plat.

                   

Dinsdag 2 maart 2004.

Om 8.30 uur uit bed lekker ontbijten en even naar Jamsa voor wat boodschappen. Het is vandaag grauw en sneeuwt de hele dag kleine fijne vlokjes.Om 12.00 uur hadden we de sneeuwscooter safari, we kregen eerst uitleg, wie wou kon kleding lenen, allemaal een helm op en op naar de scooters. 

We waren met 24 man, kinderen vanaf 15 jaar mochten zelf rijden, wel zwaar sturen maar heel erg leuk. Onderweg een kleine stop voor fotoís en toen weer terug. Het uur was snel om, nog even de rest van de excursies vast gelegd en toen naar het huisje om te eten, alles in de droogkast (kleding) want om 16.00 uur gingen we mee met de sneeuwschoen wandeling. (deze 2 excursies kregen we van Voigt Travel) dit was heel erg leuk, een soort tennisracket aan je schoen waarbij je hiel los blijft. 

Het was heel gaaf wandelen door de bossen en over het ijs, halverwege even stoppen en in een berghutje wat gedronken bij een kamp vuurtje en toen weer verder lopenÖ en het bleef maar sneeuwen. Rond 18.00uur waren we weer in het huisje, even wat drinken want om 20.00 uur gingen we naar de Finse avond. We waren met 17 man in het super kleine hut, we kregen allemaal een Finse naam en een Finse woordenlijst. Iets bestellen magÖmaar dan wel in het Fins. Uiteindelijk kreeg iedereen bier zonder alcohol of limonade en aardappelpuree met rendierenvlees met warme thee toe, daarna gezellig mee zingen met de gitaristen. Om 22.00 was het afgelopen en liepen we bibberend van de kou weer naar ons huisje, een half uur later lagen we uitgeput in bed.

                                                                                                

Woensdag 3 maart 2004

Vandaag is het super mooi weer. Het is Ė5 graden en de zon schijnt, heerlijk koud. Vandaag weer een strak programma dat moet hier ook wel als je in die paar dagen alles wil zien en wil doen. 0m 10 uur gingen we met thermoskleding in een wak zwemmen. Met kleren en al werden we het pak in gehesen, daarna moesten we de lucht eruit laten gaan door bij je kin het pak te openen en dan te bukken, en toen gingen we het water in. 

Dat was eerst erg koud maar later voel je dat niet meer, het is echt supergaaf! Je blijft zo drijven en je kan op je buik, rug en zij.
En als je je benen naar beneden doet voel je het hele pak vacuŁm trekken. Na ongeveer 20 minuten begonnen we het koud te krijgen en gingen we er uit. We kregen heerlijke warme chocomelk in de hut. De kinderen hebben nog een poosje in de sneeuw gespeeld en na het eten hadden we weer een 3 uur pas om te skiŽn (van 13.30 tot 16.30 uur).
Het was heerlijk weer om te skiŽn en druk is het hier niet.
Daarna lekker weer even naar het huisje, gegeten en op naar het volgende Snowtubing. 
Dan ga je in een band en via een baan de heuvel af, en weer in de lift zittend in de band omhoog, er waren 3 banen. Alle 3 de kinderen hadden een banden ze hadden de grootste lol.


Ze hadden de banden aan elkaar gedaan en gingen steeds sneller.
Voor dat we er erg in hadden was het 8 uur en sluitingstijd , jammer maar helaas. 
Dus weer lekker lopen door de sneeuw terug.
Het is heerlijk dat je hier alles lopend af (excursies) 

Donderdag 4 maart 2004 

-18.5 graden. Het was koud en mooi helder weer.De auto was moeilijk schoon te krijgen het ijs zat er dik op.
Eindelijk dan de excursie waar Daron op gewacht heeft, de huskyranch. De eerste waar we met de  

 auto naar toe moeten, en dat viel nog wel even tegen het was ongeveer 40 km en niet zo goed aangegeven. Over een gladde weg met een zeer mooi uitzicht (we kwamen iets te laat aan om 10.10 uur) maar het was weer erg leuk.
Iedereen ging om de beurt met 2 personen een rondje met de huskyís. Wel jammer dat de groep zo groot was, daarom duurde de rondjes nog geen 5 minuten.

  


Maar toch leuk om gedaan te hebben, de kinderen waren lekker in de weer met de honden.
Ook waren er puppies die iedereen vast mocht houden, een hutje met warme chocolademelk en worstjes en een rendier. Het uitzicht was op deze ranch geweldig.
Rond 12 uur reden we weer weg, snel wat eten gekocht onderweg en op naar het volgende gebeuren.
Vlak bij de huisjes is een bevroren meer waar je met de auto op kan. 

  
Eerst even staan kijk, doen we het wel of doen we het niet, na een paar voorgangers gaan we toch ook maar. Heel raar dat dit zo maar kan, het idee dat je op een bevroren meer rijd.
Daarna nog een kleine route achter de skipistes gereden (5 km) maar die viel een beetje tegen we hadden ook al zoveel moois gezien. Om 14.45 uur waren we eindelijk weer in ons huisje, heerlijk even koffie gedronken. Het is hier gewoon lekker warm terwijl het nu rond deze tijd nog Ė5 is. Om 16.00 uur weer op naar de skipistes, vandaag gaan we avond skiŽn. Dat is van 16.00 tot 20.00 uur, skiŽn met verlichte banen moet je tenslotte ook gedaan hebben. We hadden het geluk dat het prachtig helder weer was, koud maar even goed lekker.
We hebben heerlijk geskied, tussen door even op de skiís naar het huisje om te eten en weer terug. Heel leuk om ís avonds op de verlichte pistes te skiŽn en dat is helemaal rustig, soms ben je de enige op de piste.
De kinderen bleven nog even buiten met andere kinderen, het is hier net zoín Nederlands dorp heel sfeervol en gezellig en ongedwongen. Ondertussen al de spullen weer bij elkaar gezocht en nog heerlijk even van het uitzicht genoten, dit zullen we niet snel meer hebben een huisje onderaan de piste.
Om 23.00 uur lag iedereen weer uitgeteld in bed, de laatste nacht in Finland.

Vrijdag 5 maart 2004Onze laatste ochtend, een ding hadden we nog niet gedaan, met de zitsleetjes van een berg af en natuurlijk was er naast de pistes een berg voor. Dus dat konden we mooi nog even doen, en dat ging goed hard, met een hoop gelach en af en toe rolde er een goed door de sneeuw. Maar om 11.00 uur moesten we echt terug. Het huisje opruimen, de auto inpakken, skiís op het dak, sleutel terug brengen, boodschappen doen en om 12.45 uur waren we weer onderweg naar Turku voor de eerste boot waar we om 16.15 uur aankwamen. Even in de terminal gekeken en om 17.00 uur konden we inchecken en rond 17.30 uur aan boord. Op deck 10 hadden we een mooie 2 en 4 persoonhut. Om 19.30 uur vertrok de boot weer, we hebben nog een poosje op dek het gestaan want het is een schitterend gezicht tussen de ijsschotsen door. De zee zit gewoon helemaal dicht gevroren, af en toe gaat de ijsbreker even aan. Dit was wel een hele luxe boot, mooi zwemparadijs, luxe kinderspeelplaats met nintendoís, optredens van clowns en muziek, enz. Rond 10.00 uur gingen we naar de hutten, we moeten er morgen weer vroeg uit. De klok gaat weer een uur terug, maar toch moeten we er om 5.00 uur uit, want om 06.30 uur gaan we morgenochtend aan wal.
                                                                            
Zaterdag 6 maart 2004


Vannacht zaten er verschillende keren mensen met hun pasje in onze deur, die fout zaten. Dus we waren lekker vaak wakker geworden. 0m 05.30 uur zaten we aan het ontbijt wat weer heerlijk was, en 6.40 uur reden we al weer buiten, dat gaat allemaal super snel. We kwamen nu in Kappelskar aan dat ongeveer 90 Km. boven Stockholm ligt. We hebben erg veel tijd vandaag want de volgende boot gaat pas om 19.30 uur. Het is droog, zonnig weer (- 3 graden)in Zweden. De weg is schoon en het landschap wit, heel langzaam komt daar de echte wereld weer onder vandaan. Tussen de middag zijn we gestopt bij Boras, een kleine 100 Km voor de boot, we hadden gehoord dat daar een grote H&M zat, de meiden wouden daar wel even graag kijken, en we hadden toch tijd zat. Daarna even rustig bij de Mc Donald gegeten en toen zouden we het centrum in gaan. We hadden de auto geparkeerd en wat blijktÖsluiten de winkels om 13.00 uur op zaterdag (we vonden het al zo rustig). Dus maar weer de auto in. Zo kwamen we al om 15.15 uur in Gotenburg aan daar stonden ook alweer een hoop Nederlanders. Nog even in de terminal gezeten en toen weer terug naar de auto. Om 17.00 uur konden we inchecken en gelijk de boot op, het was de zelfde boot als de heen weg van Stena Line. We vonden het de minst mooie boot. We hadden een leuk zithoekje gevonden bij het raam (rookvrij) en hebben daar lekker de hele avond gezeten met een stel andere Nederlanders. De kinderen vermaakte zich ook goed op de boot. Om 22.00 uur gingen we naar onze hut, wij op deck 8 en de jongens op deck 7.

Zondag 7 maart 2004 

Om 7.00 uur werden we weer gewekt, rustig aan gingen we allemaal douchen en daarna rustig ontbijten.
Klokslag 9.00 uur meerden we aan, en 3 minuten later waren we alweer onderweg naar Nederland, om 15.00 uur waren we weer thuis van een geweldige vakantie!!

             We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

 

     

Beginpagina ] Gastenboek ]