Beginpagina ] Terug ] Gastenboek ]

2009

 

 

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

 RoemeniŽ   2004   2005   2006   2007   2008   2009

Reisverslag Maart 2009 en December 2009

Er is veel gebeurt met Malina, na een zeer moeilijke tijd is ze weg uit Harnicesti, ze heeft 5 maanden in een opvang kindertehuis gewoond en zit nu sinds Februari in Viseu de Sus in een kindertehuis, Het enige wat ze wil is dat wij haar komen opzoeken , dus dat doen we dan maar.

Donderdag 26 maart 2009

Om 4.00 uur van huis, alles verliep prima en om 8.30 uur precies vertrokken we met Wizz air vanaf Dortmund naar Cluj-Napoca Na 1 uur en 3 kwartier (+ een uur tijdsverschil) landen we om 11.15 uur in Cluj-Napoca. Zelfs het busje wat we besteld hadden was aanwezig. Om 12.30 uur reden we weg naar Viseu de Sus, waar we om 16.15 uur aan kwamen. Het eerste wat we zagen was ons hotel.  Het zag er op het eerste gezicht mooi uit! Eenmaal binnen op de kamers viel het inderdaad niet tegen, een erg mooi en net hotel, dit hebben we in RoemeniŽ wel anders meegemaakt. Snel de spullen op de kamer en naar het kindertehuis waar Malina zit. Viseu is een klein dorpje, alles is erg makkelijk te vinden. In een zijstraat van de hoofdstraat zit het kindertehuis. 

  

We belde Malina dat er buiten een verrassing staat voor haar (wij!). Wat was ze blij..... Maar al snel veranderde dat, we wilden haar graag mee nemen uit eten, maar ze mocht niet mee, na wat heen en weer gebeld met de directeur besloten wij alvast te gaan eten en om 19.00 uur een gesprek aan te gaan met de directeur die dan naar het kindertehuis zou komen. 
We gingen om de hoek een pizza eten en voelden al aan dat alles anders zou lopen dan dat we verwacht hadden. En dat bleek ook zo..Malina veroorzaakt ook hier weer heel veel problemen
Het komt er op neer dat ze haar verleden moet vergeten inclusief alles uit Valeni, ze mag daar ook niet heen met ons.  Ook hadden ze liever gehad dat wij niet waren gekomen.
Ook blijkt dat Malina weer veel tegen ons liegt over alles. We komen niet echt verder met het gesprek en moeten morgen ochtend terugkomen om 10.00 uur dan komt er weer een hoger geplaatst iemand bij. Uiteindelijk gaan we rond 21.30 uur terug naar het hotel, en laten een verdrietige Malina achter.

Vrijdag 27 maart 2009

Na het ontbijt gaan we weer naar het kindertehuis. Marcel (sociaal werker) Zit al op ons te wachten en vrij snel komt Diana. Er wordt veel over en weer gepraat, we moeten o.a. vertellen wat we van de familie Duma vinden en nog vele dingen meer. Uit het gesprek blijkt ook dat ze de misbruik van Malina niet echt geloven. Ondertussen is Malina uit school naar huis gekomen en zegt buikpijn te hebben, ze moet weer terug naar school! Ze schijnt dit dus dagelijks te doen met allerlei smoesjes. Eind van het gesprek spreken we af dat we Malina morgen om 10.00 uur op halen en om 19.00 uur terugbrengen en in Viseu de Sus blijven. Ze mag beslist niet naar Valeni of Sighet of naar iets wat met haar verleden te maken heeft. De regels voor Malina zijn streng, wie weet helpt het..
We lopen nog een rondje langs een ander kinderhuis met kleine kinderen en gaan daarna naar het kinderhuis waar Malina haar twee gehandicapte zusjes wonen.

De 2 andere halfzusjes van Malina (14 en 12) leven op straat in Visue de Sus.

Om een uur of half 2 vertrekken we naar Valeni. We willen eerst bunica bezoeken in de bergen. We rijden zo ver we kunnen het pad op maar al snel komt de bus vast te staan in de blubber. Het dorp loopt uit en gelukkig iedereen herkent ons, met veel vrouwenkracht worden we uit de blubber geduwd. 

  

Iedereen weet dat we voor bunica komen, er word dan ook meteen met handen en voeten verteld dat ze sinds een paar maanden bij haar dochter woont omdat ze te oud word voor in de bergen. Alle mensen om ons heen vragen meten of malina zwanger is, ze hebben van alles gehoord maar weten niet wat er aan de hand is. Een vrouw duwt ons de bus in en gaat bij ons zitten en wil ons naar bunica brengen. Ondertussen in de bus praat ze aan een stuk door.  En wil van alles weten (is malina echt niet zwanger? Waar woont ze nu?) Eenmaal bij de dochter van Bunica word bunica gehaald, die er heel slecht uit ziet en veel verdriet om malina heeft. 

  

We blijven even en proberen wat te praten. We zien dat bunica erg blij is om ons te zien. Na een poosje brengen we de vrouw die ons naar bunica bracht weer terug tot het pad, want verder wil ze beslist niet dat we rijden, zodat ze bij zoveel mogelijk mensen haar verhaal kan vertellen (een echt dorp). Wij rijden naar Calinesti en verrassen de moeder van Mihai, Mihai was er niet. We moeten perse terug komen om te eten en spreken zondag om 12.00 uur af met haar. Weer terug naar Valeni naar Ileana, die denkt dat ze droomt als oma het erf op loopt en snapt er niets van. We hebben gezellig een poos zitten kletsen, voor ons is het heerlijk dat niemand van te voren wist dat we kwamen, nu worden we niet vol gepropt met eten. De Roemenen vinden dit minder leuk.  Bij Ileana vandaan rijden we door naar Sighet. We willen nog even langs Stella om een aardigheidje af te geven voor wat ze allemaal voor Malina gedaan heeft. We laten aan iemand het adres zien, en degene weet meteen dat het Stella van de politie is, we worden weer de bus ingeduwd, ze springt erbij en wijst ons de weg (wij liggen helemaal in een deuk) Stella blijkt niet thuis te zijn dus we brengen de vrouw terug en gaan eerst heerlijk in Perla eten. Rond half 10 zijn we weer bij Stella en we worden met open armen ontvangen. We moeten binnen komen en praten gezellig met elkaar. Stella in Holland word af en toe gebeld en vertaald dan wat dingen het zijn lieve mensen. We rijden weer naar Viseu (ongeveer 1 uur) en daar drinken we nog wat en gaan we naar bed.

Zaterdag 28 maart 2009

Na het ontbijt gingen we Malina halen, ze was erg nerveus eerst de kleren passen die we voor haar mee hebben genomen, zo dat ze weer een flinke voorraad heeft. De kleding die ze niet past gaan we morgen naar het huis van haar zusjes brengen. We gaan lekker wat drinken en Malina werd verwend met cadeautjes. Daarna naar Borsa lopen in de sneeuw, er werd nog druk geskied. 

Eind van de middag gingen we eten in Perla een restaurant vol met houtsnijwerk gemaakt door de eigenaar, heel mooi en ook lekker. Onder het eten vertelde Malina dat ze 1 keer stiekem naar haar biologische moeder geweest is met haar halfzusjes (deze leven op straat) ze vertelde erg geschrokken te zijn (haar moeder was er niet) maar wilden ons graag laten zien waar het was.
We gingen om hoog de straat in van het kinderhuis, tot de straat op hield. We moesten verder lopen een heel eind over het spoor. 

  

Op een gegeven moment moesten we het water over, over een smalle lange brug. Vervolgens een pad in waar toeristen niet zo snel komen, hoe verder we het pad op gingen hoe meer we bekeken werden en het werd steeds armoediger. Op een gegeven moment was het echt verlaten Malina begon om hoog te wijzen de berg in, vanaf 1 kant kon je hoog in de berg een piepklein hutje zien waar ze moesten wonen. Op dat zelfde moment ziet ze de vader van de 2 zusjes lopen en schrok ze zich rot want ze mocht van die man niet laten zien waar ze woonden. Na snel wat fotoís zijn we het hele eind terug gelopen. Eenmaal op het spoor kwam er een houthakkers treintje aan, een aantal van ons konden mee rijden, heel leuk en hard!

  

 Het was ondertussen al 18.30. We brachten Malina weer terug want ze mocht niet later dan 19.00 uur thuis zijn. En wij gingen in het dorpje eten.

 

Zondag 29 maart 2009

Na het ontbijt reden we naar Calinesti, eerst opzoek naar een Hollands meisje wat Cella op hyves heeft leren kennen en die hier nu woont. Ze vond het erg leuk weer even Nederlands te praten. Hierna gingen we naar Mihai. Zijn moeder had weer goed haar best gedaan met een gedekte tafel, met tot slot een mooie grote taart. Het was erg gezellig. 

  

  

We reden weer terug naar Viseu de Sus waar we om 3 uur Malina op haalde. We gingen naar haar gehandicapte zusjes de kleren brengen. Ze werden speciaal wakker gemaakt en we mochten even bij ze op de slaapkamer. Daarna een rondje lopen, ergens wat drinken en maar een stukje rijden met de auto. Het is erg jammer dat we niet verder weg mogen met haar waar door je niet zo goed weet wat je moet doen. Want helaas is er ook hier niet veel te beleven.

Het afscheid viel weer zwaar voor Malina. We gingen vanavond eten in Borsa .

Maandag maart 2009

De laatste dag alweer. Na het ontbijt reden we richting Cluj waar we nog wat rond gingen kijken, ís avonds eten we in het hotel solaris waar we ook overnachten.

Zondag 31 maart 2009

Om 6.20 uur vliegen we weer terug naar Dortmund (1.45 uur) en om 12.00 uur zijn we weer thuis.

                                                December 2009                                                 

Wat is wizz air toch makkelijk, een weekend naar RoemeniŽ is nu zo voor elkaar,
Dit keer gaan Hilda en Pedro en Dick en Ivon ook mee ze willen nu wel eens weten waar Malina woont.
We maken er een paar leuke dagen van en laten ons niet tegen houden door het kinderhuis waar Malina woont.
Malina gaat lekker met ons mee en geniet met volle teugen van alles wat we doen.

Onderweg komen we heel wat varkens tegen die geslacht worden. 
De eerste borrel hebben de mannen dan ook snel te pakken...  maar of hij smaakt...

  

Onderweg naar bunica, ze woont ondertussen weer in haar eigen huisje in de bergen.

 

  

 

...en altijd zo blij om Malina weer te zien.

Op kraamvisite bij Ileana en Ille, 

  

En bij Mihai moeten de traditionele kleren weer aan, het was erg gezellig.

  

Een hele klim was het naar het huisje hoog in de bergen waar Malina haar half zuzjes horen te wonen.

 

  

 

RoemeniŽ   2004   2005   2006   2007   2008   2009

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

     

Beginpagina ] Terug ] Gastenboek ]