Beginpagina ] Terug ] Gastenboek ]

2007

 

 

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

 RoemeniŽ   2004   2005   2006   2007   2008   2009

Malina bleef maar vragen als we haar belde. wanneer we weer naar RoemeniŽ komen, dus de spullen maar weer ingepakt een ticket voor opa en oma geboekt tot Boedapest (want die willen ook wel weer eens mee) De dakkoffer afgeladen vol op de auto, en daar gaan we weer op de valreep nog wat gesponsord. (heerlijk, kunnen we weer wat leuks doen voor de mensen.

Dinsdag 16 Oktober 2007 


Om 6.00 uur vertrokken we, na een lange dag rijden kwamen we om 20.00 uur aan in het hotel in Hongarije. Opa en oma gingen iets sneller, die vlogen om 10.00 met Sky Europe en om 13.00 liepen ze al heerlijk rond in Boedapest.
ís Avonds lekker gegeten en op tijd naar bed.

Woensdag 17 Oktober 2007 


Om 6.00 zaten we weer in de auto richting Boedapest om opa en oma op te halen, rond 8.00 waren we bij hun hotel, alles in de auto, even proppen en daar gingen we weer. Af en toe even stoppen.....en de reis verliep voorspoedig en om 16.00 uur waren we dan ook al de berg bij Baia Mara over. We besloten om meteen naar Malina te gaan en haar te verrassen want zij dacht dat we pas morgen aankomen. Het was ook echt een verrassing voor haar en ze was bloednerveus, van gekkigheid wist ze niet wat ze allemaal moest zeggen en doen. 

Papa Ioan liet vol trots aan opa en oma zijn land en huis zien, en we waren weer meer dan welkom met zijn allen. Na een klein uurtje gingen we weg en spraken we af dat we morgen ochtend bij Malina op school gaan kijken en daarna eten bij Mama Maria en Papa Ioan. Snel naar het hotel, spullen eruit en nog even langs Ileana, ondertussen kwamen we ook Mihai nog tegen. Ileana en Maria waren erg blij ons weer te zien en vooral opa en oma want die hadden ze lang niet gezien. Na een kort bezoek reden we door naar Sighet en hebben we heerlijk gegeten in hotel Perla nog even wat gedronken en toen naar bed.

Donderdag 18 Oktober 2007 


Rustig ontbeten en daarna na de school van Malina, we werden al op gewacht door Florian en Malina en meteen welkom geheten door het schoolhoofd. We waren echt welkom en Malina was apentrots dat ze haar klas kon laten zien en glunderde helemaal dat ze cadeautjes uit mocht delen, van een aantal kinderen kregen we een mooie tekening. De klas zag er erg mooi uit en de rest van de school ook,vele malen beter dan hoe ze het in Valeni had.

We hebben nog een leuke klassenfoto gemaakt! De directeur vond het goed dat Malina met ons mee ging, en een paar dagen niet op school is, zolang wij er zijn. Van hieruit reden we naar Papa Ioan en Mama Maria die al druk bezig waren het eten voor te bereiden voor tussen de middag, we hebben ondertussen wat over het land gelopen,

  

heerlijk in de zon en de kinderen waren lekker aan het spelen, we hebben nog even bij de wasserette staan kijken die op een super manier al die mooie traditionele herenjassen aan het wassen waren. 

  

Rond 13.00 uur gingen we aan tafel, het ziet er hier bij Papa Ioan en Mama Maria super uit in huis, ze hebben de grote kamer echt als een woonkamer ingericht nu, en ze hadden erg hun best gedaan met het eten, we kregen zo ongeveer een 6 gangen menu en ontplofte daarna zowat. Deze mensen zijn zo lief en genieten er gewoon van dat wij het eten lekker vinden. Ook Malina is apentrots dat we bij haar thuis zijn en dat het zo gezellig is. ís Middags gaan we naar Ileana en gaan dan gelijk lopend naar Bunica want het is heerlijk weer, het wordt een mooie tocht over het land, wel een beetje zwaar voor opa en oma maar ze doen het goed, zelfs oma liep goed met haar Nordic walking stokken en haar bergschoenen. 

     

Bunica zag er erg slecht uit en ze vond het leven ook niet veel zin meer hebben vertelde ze, wel was ze erg blij Malina weer te zien. We zijn even een poosje bij haar geweest en zijn daarna over het pad terug gelopen. We hadden bunica gevraagd waar we haar blij mee konden maken ze vertelde toen dat ze graag brandhout voor de winter wilde, dus dit hebben we meteen maar geregeld. ís Avonds bij Ileana gegeten, Ileana en Maria hadden ook erg hun best gedaan voor ons en we werden weer overvoed. ís Avonds nog even lekker in het hotel wat gedronken, Malina vind het geweldig dat ze 4 nachten bij ons in het hotel mag blijven.

Vrijdag 19 Oktober 2007 

 

  

Na een rustig ontbijt gingen we richting Baia Mare wat even goed nog een aardig eindje rijden is, helaas was het niet zo mooi weer als gister en begon het al vrij snel te regenen ,we gingen naar de Metro (net zoiets als thuis de makro) Om voor de school van Malina iets te kopen voor de jeugd (we waren weer goed gesponsord) we kochten een mooie tafeltennistafel met bedjes en balletjes en een hele grote stevige voetbal tafel Alles meteen laten bezorgen op school in Desesti. De directeur vertelde hier erg blij mee te zijn , omdat ze de gymzaal aan het renoveren zijn en dat deze tafels geweldig zijn voor in de nieuwe gymzaal.Malina is nu echt een tolk ze vertaald alles voor ons en praat supergoed Nederlands je kan merken dat ze nu wat ouder wordt. Ze vind alles prachtig en is zo blij dat we er weer zijn. Tussen de middag bij de Mac gegeten, helaas bleef het regenen en hebben alleen even snel bij het overdekte winkelcentrum naast de mac gekeken. Rond 16.30 uur waren we weer in Ocna, en zijn toen gelijk bij Mihai langs geweest,

ze vonden het erg leuk dat we kwamen er werd meteen weer van alles op tafel gezet zoals gewoonlijk. avonds in Sighet bij Perla gegeten. 

Zaterdag 20 Oktober 2007 

 

  

Vanmorgen na het ontbijt gingen we eerst naar Ileana. Ik moest haar haar doen want ze had ís avonds een bruiloft.Maria was zo als gewoonlijk hard aan het werk ze had net een kip geslacht en was nu aan het hout hakken. Opa en Oma gingen met Bunica boodschappen doen bij de plaatselijke supermarkt zo dat ze het zelf uit kan kiezen.Vlak daarvoor hadden we bunica ook in de supermarkt gezien en haar geld haalde ze daar echt uit een oude vieze sok.Jim ging nog even het hout betalen wat we voor Bunica gekocht hadden voor de winter (4 kuub voor 75 euro, sponsors bedankt) 

  

Rond 12 uur gingen we naar Barsana bij de houten kerkjes kijken,van hieruit reden we door naar Sighet op zoek naar een monitor voor Mihai, helaas waren al de winkels vandaag al vroeg dicht (behalve de  supermarkten) Opa en oma hebben nog 2 boodschappen pakketten gemaakt, 1 voor Malina thuis en een voor Mihai thuis. Daarna hebben we bij de pizzeria gegeten (opa wou natuurlijk niet en nam lekker eigenwijs toch schnitzel) we waren erg vroeg vandaag en hebben ís avonds lekker gezellig in het hotel gezeten.

Zondag 21 Oktober 2007


Vanmorgen rustig aangedaan, niet ontbeten want we gaan bij Mihai lunchen,omdat het zondag is willen we graag een stukje van een mis mee maken, dit doen we in een mooi houten kerkje in Calinesti het is echt zo anders als thuis. Mannen rechts vrouwen links en allemaal in kledendracht, ook kijken we nog bij een mooi kerkje in Budesti alle kerkjes zijn verschillend en erg mooi van binnen beschilderd.

  

Dan gaan we naar Mihai waar de lunch al klaar stond voor ons.Stefan de Pleegbroer van Mihai was deze keer ook thuis, Stefan (de man van Ileana) was aan het werk in Italie. We hebben heerlijk gegeten en het was erg gezellig, Hierna zijn we weer naar Bunica gegaan om de boodschappen tas te brengen en afscheid te nemen. 

Gister had Bunica zelf al veel meegenomen en wij namen de zware dingen nu mee. We hebben de auto halverwege het pad gezet (zo ver als kon), en zijn verder gaan lopen, het was nu erg drassig door de regen. We zagen het hout op afstand al liggen wat we voor haar gekocht hadden, eenmaal binnen bij bunica in een oververhit huis vertelde ze ons gister onderweg naar huis gevallen te zijn, ze had erg veel pijn en een hele dikke enkel. Ze had dit op haar manier verbonden met natte koolbladeren en een vies stinkend doekje en ze wilde niet naar de dokter.

 Bunica ziet er erg slecht uit. Het afscheid was weer erg moeilijk voor Malina, wetend dat dit wel eens de laatste keer kan zijn dat ze Bunica ziet.Het was heerlijk om nog even lekker buiten te lopen, nog even bij Ileana langs en gezellig kletsen en daarna naar het hotel. Malina wou haar mooie kleren aan, want opa en oma hadden voor vanavond de familie van Malina uitgenodigd om met zijn alle in Perla te eten. We gingen op tijd weg want we dachten om 18.00 uur afgesproken te hebben bij het pad bij malina thuis (we zouden hun met de taxi laten gaan) Nadat we even stonden te wachten kwam de buurvrouw (zus van Ioan) vertellen dat ze al naar Sighet waren met een auto. Dus wij maar snel ook die kant op en ze stonden inderdaad daar te wachten. Papa Ioan in zijn mooie traditionele Maramures vest en met zijn hoedje op en Mama Maria keurig netjes en een mooie traditionele Maramures hoofddoek op, Florian (malinaís broer) stond al te springen en ook de zoons van Papa Ioan en Mama Maria waren mee, Patric (24) en Ioan (28) met zijn vrouw ileana die ze lilly noemen. Alex (3) was thuis bij de oppas omdat hij nog zo klein is. 

  

We hadden een grote lange tafel voor 14 personen en we zaten allemaal door elkaar heen. Het was erg gezellig. Ioan spreekt en klein beetje Engels en voor de rest was het allemaal handen en voeten werk. Opa en Papa Ioan konden het goed vinden samen en hadden de grootste lol. Malina zat tussen haar 2 moeders in en vond het geweldig. We vonden het allemaal een geweldige avond het was echt een grote familie. Nog even in het hotel wat gedronken, af en toe zit Malina al weer stilletjes te huilen omdat het einde voor haar weer in zicht is nog 1 dag en dan gaan we weer terug naar Holland.

Maandag 22 Oktober 2007


Vanmorgen op tijd aan het ontbijt want even voor 10 uur zouden we bij Malina haar school zijn omdat het om 10 uur pauze is. We waren mooi op tijd, de tafeltennistafel stond al klaar, en de voetbaltafel stond tijdelijk in de klas het was een echte mooie zware tafel erg leuk om te zien was dat de kinderen er erg blij mee waren ook de leraren deden vrolijk mee..

  

Van hieruit gingen we nog even het oude kerkje van Desesti bekijken wat erg mooi was, we konden de sleutel halen bij het huisje erachter zo dat we even binnen konden kijken dit piep kleine oude kerkje was zeer de moeite waard. 

     

Hierna reden we naar de school van Ileana waar we haar klasje bezochten, alle kindjes moesten op de foto en ze hadden van alles gemaakt voor ons.Maar wat een verschil deze school en die van Malina. Hier is alles nog zo oud, bij school van Malina zijn ze alles aan het renoveren en ziet alles er mooi uit.Deze school is voor onze begrippen van voor de oorlog zo oud. Tussen de middag hebben we bij Ilana gegeten er was weer van alles traditioneel gemaakt. Nog even met Maria naar de plaatselijke supermarkt want ook zij kreeg van opa en oma een boodschappenpakket. Binnen 3 tellen had ze te pakken wat ze wou en kon ze weer terug om hout te hakken (altijd is ze aan het werk) Ook het oude kerkje van Valeni mochten we nog even zien van binnen.We hadden voor de school van Ileana wat leuks geregeld, er kwam een optreden van een Fakir voor de hele school. Naast de school was een groot gebouw met een podium waar het optreden plaats kon vinden. Alles ging op zijn Roemeens de Fakir kwam te laat, op het laatste moment moest er nog even snel een cd-speler bij iemand uit huis gehaald worden voor de muziek. Uiteindelijk begon om 15.30 de show en waren er meer dan 100 kinderen die erg genoten van de fakir, 

  

die op een spijkerbed lag, in glas stond, met vuur showden en tot slot buiten (naast de oude houten kerk) grote walmen vuur spuugden. De kinderen hadden weer de show van hun leven.

  

We namen afscheid bij Ileana en ging toen richting Harnicesti al snel kwamen de tranen bij Malina dit is echt het moeilijkste moment. De auto op het pad en lopend veder naar haar huis met tassen vol kleren en spullen. Papa Ioan en Mama Maria stonden ons die op te wachten en hadden heerlijk Roemeense bollen voor ons gemaakt met en zonder kaas, tot slot een overheerlijke fruitcocktail, we zaten erg gezellig ook Florian en Patric waren thuis, en waren bezig met Daron op de computer. Het is erg gezellig hier, Malina heeft het echt goed getroffen bij dezen mensen ze zijn erg goed voor haar (en ook voor Florian en Alex) we werden maar geknuffeld door iedereen,iedereen vond het jammer dat we weer naar huis gingen we kregen weer allemaal kadoís en flessen drank mee,waardoor we ons erg opgelaten voelde, maar helaas is weigeren geen optie want we zouden ze dan erg beledigen. 

Rond 18.00 uur gingen we lopend naar de auto, en iedereen liep mee. De hele weg vroeg Malina of ze volgend jaar zomer echt naar holland mocht. Bij het afscheid vielen er heel wat tranen maar de meeste bij Malina ze zei zo pittig elke keer tussen haar tranen door ik hou van jullie (in het Nederlands)
Onderweg naar Sighet was het stil in de auto, we deden nog wat boodschappen voor de terugweg toen terug naar het hotel en de auto in pakken. We zaten net zo vol als de heenweg door alles wat we gekregen hadden, vreselijk veer drank, walnoten, hazelnoten, Roemeense bollen, eten en kadoís en het erge is dat je niet kan weigeren omdat je iedereen dan vreselijk beledigd, dit is altijd heel moeilijk.
We hebben ís avonds nog lekker nagepraat en iedereen was het er over eens dat Malina ondertussen erg goed Hollands kan praten, ze kan bijna alles vertalen ze doet het echt heel goed.

Dinsdag 23 Oktober 2007 


Op tijd op, want we gingen om 7.00 uur rijden zodat we nog even in Boedapest rond kunnen kijken we waren mooi op tijd en zijn eerst bij het buitenhuis van Sissi in Godollo geweest, lekker daar in de tuin rond gelopen. Daarna zijn we in Boedapest nog naar het oude kasteel valdahunyad en helden plein geweest, op het helden plein waren demonstraties bezig ook stond er op elke hoek politie, 

  

Het was jammer dat het begon te regenen we zijn toen naar het hotel gegaan waar opa en oma sliepen, want die gaan morgen weer verder met het vliegtuig. We hebben daar nog even lekker koffie gedronken. Toen we weg reden stond het buiten zwart van de ME, we mochten haast geen straat in en overal stonden ook  bussen vol met ME en rond het parlementsgebouw stonden ze ook.Achteraf waren we net op tijd weg nog geen uur later waren er flinke rellen vanwege iets met de ministerie. Uiteindelijk zijn we toch nog over de szechenyl lanchid brug gereden want die wilde we graag even zien was ook erg mooi rond 19.30 waren we in het hotel vlak voor de grens van Oostenrijk lekker gegeten en fotoís bekeken.

Woensdag 24 Oktober 2007 


Om 6OO uur vertrokken we weer en na een lange dag rijden waren we om 20.00 uur weer thuis.

RoemeniŽ   2004   2005   2006   2007   2008   2009

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

     

Beginpagina ] Terug ] Gastenboek ]