Beginpagina ] Terug ] Gastenboek ]

2006

 

 

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

 Roemenië   2004   2005   2006   2007   2008   2009

Malina voor 2 weken in Holland met kerst en wij met oud en nieuw in

Malina is door haar pleegmoeder met een taxi naar de luchthaven in Boedapest (Hongarije)gebracht, Jim en Cella stonden haar daar op te wachten, Het ging bijna allemaal fout, Malina kwam de grens van Roemenie niet over doordat haar papieren niet helemaal in orde waren Ze moesten weer terug naar Baia Mare voor hulp en kwam daardoor te laat op de luchthaven.....Helaas het vliegtuig was net vertrokken, Dat was een duur grapje 3 nieuwe tickets!! Gelukkig sponsorden opa mee.

  

We hebben een leuke tijd in Nederland gehad met Malina.

     

Donderdag 28 December 2006

Om 6.00 uur vertrokken we weer met een overvolle auto en Malina achterin naar Roemenië, het begon met regen, maar zodra we de grens overgingen scheen de zon en was alles wit gevroren. De reis liep voorspoedig en Malina was erg lief achterin de auto. Om 19.00 uur waren we in het hotel (in Hongarije) lekker gegeten, en op tijd naar bed.

Vrijdag 29 December 2006

Om 6.00 uur vertrokken we weer want we wilden op tijd in Roemenië zijn, het viel ons op dat het vrij snel licht was ( 7.30 uur ). Alles was weer mooi wit gevroren met een zonnetje erop
(-4 graden) maar al snel werd het grauw en om 9.30 uur (1700 km) begonnen de eerste sneeuwvlokjes te vallen (nog 300 km te gaan)en die duurden lang! Langzaam rijden door de sneeuw, oeps bijna niet de grens over want de autopapieren vergeten (stom, stom, stom). Het was ondertussen 12.00 uur (Roemeense tijd 13.00 uur) en het werd al weer echt Roemenië de eerste paard en wagen kwamen we al weer tegen.De reis verliep verder voorspoedig maar erg langzaam. Om 17.30 uur kwamen we bij het hotel aan. Kamers op de derde etage, het hotel zat dit keer helemaal vol. S’avonds lekker pizza gegeten in sighet en daarna even naar Ileana. Bij het hotel snel de spullen uitgepakt want iedereen was bek af.

Zaterdag 30 December 2006

Heerlijk rustig aangedaan vanmorgen, daarna naar het huis van Malina, we konden niet met de auto het pad op rijden dus de auto bij iemand op het terrein gezet en lopend met al de spullen naar beneden. We werden weer warm en hartelijk ontvangen, iedereen was thuis en dat was erg gezellig. Er was weer een uitgebreide maaltijd voor ons gemaakt, de kinderen moesten nog even in de traditionele kleding erg gezellig allemaal.Rond 14.00 uur waren we in sighet waar we de boodschappen gingen doen voor de nieuwjaarspakketten (want we hadden weer aardig wat geld ingezameld) Daarna naar Valeni naar Ileana daar hebben we al de pakketten samengesteld, morgen gaan we ze rondbrengen. S’avonds bij Ileana thuis gegeten Roemeense bollen met patat. De temperatuur valt hier wel tegen het is koud buiten.

  


(-5 tot -7 graden) en binnen is het de ene keer koud en dan weer bloedheet, dan moet je weer naar een andere kamer waar het koeler is maar voor ons ijskoud kortom uitkijken dat we niet snotverkouden worden. We proberen nog wat leuks te regelen voor een groep kinderen uit het kindertehuis, en hopen dat het wil gaan lukken. S’avonds nog wat in het hotel gedronken.

Zondag 31 December 2006

Vandaag hebben we de meeste nieuwjaarspakketten rond gebracht, dat viel weer erg in de smaak bij de mensen, die het zo hard nodig hebben. 

  

  

Ook zijn we bij Bunica geweest dat was even een heel moeilijk moment voor Malina. Bunica was op het moment dat wij aankwamen niet thuis, maar kwam over het land snel aangelopen (echt een oud klein vrouwtje) en viel Malina huilend in de armen, ze hadden elkaar erg lang niet meer gezien. Na even binnen geweest te zijn liep ze verder met ons mee met het rondbrengen van de tassen. Boven op de berg brachten we ook boodschappentassen,we gingen naar een oude vrouw die haar huisje niet uit kan, na veel kloppen werd er niet open gedaan en de deur zat vanuit binnen op slot, hier bleek dat de oude vrouw uit bed gevallen was, en niet meer kon opstaan. Gelukkig kon er binnen 2 tellen een raam uitgehaald worden (zat vast met 2 spijkertjes) snel een klein kind er door zodat die de deur open kon maken. Zo kon er binnen gekeken worden. Het leek erop dat de vrouw al een poosje lag, de buren gingen meteen haar kinderen waarschuwen en wij gingen weer verder met de tassen. S’avonds gingen we bij Ileana oudejaarsavond vieren vanaf 18.00 uur kwamen er steeds kinderen (jongens) verkleed een toneelstukje opvoeren of liedjes zingen met bellen erbij, de toneelstukjes waren altijd door 3 jongens waarvan, een herder en een beest en een Bunica. Na afloop krijgen ze dan allemaal een paar lei,

  

het was erg leuk om te zien. Oudejaarsavond vierden we in de kamer van Ileana omdat die wat groter was. Nana en haar ouders waren er ook en de ouders van Ilie. Ilie zelf was werken. De meiden moesten nog even dansen want dat vinden Maria en Ileana zo mooi om te zien en Daron zat gezellig met Wacile op de bank. Maria was weer druk in de keuken samen met Wacile de vis in stukken aan het hakken, deze maaltijd is een traditie om op oudejaarsavond. Rond 22.30 uur gingen we pas eten, vis met aardappelpuree en een overheerlijk toetje. Ileana had een taart gemaakt van cake en vruchten. 

  

Om 24.00 uur toosten met de meegebrachte champagne de kinderen vonden de meegebrachte sterretje geweldig. Je merkt echt dat dit nog achter gebleven dorpen zijn waar vuurwerk nog niet gewoon is. Daron had nog wat vuurwerk wat ze ook erg mooi vonden.

 

Maandag 1 Januari 2007

Anou verytiet 

(gelukkig nieuwjaar)


Vanmorgen op tijd uit bed blijkbaar waren we de enige in het hotel die vroeg op waren want er kan voor 10.00 uur niet ontbeten worden vandaag. Dat was balen want we moesten om 11.00 in Valeni zijn om mee te gaan naar de kerk, gelukkig lukte het precies allemaal. Het was erg leuk om te zien hoe iedereen in de traditionele kleding naar de kerk ging. Wat helemaal leuk was om te zien was dat de mensen door hadden dat Malina bij ons liep, steeds liep er een van een groepje naar voren om het door te vertellen. Met recht een lopend vuurtje. De mis was bijzonder om mee te maken, de mannen moesten allemaal boven en de vrouwen beneden, ook niet tezamen de kerk in. Met de communie (noem het maar zo) gaan eerst de mannen en daarna de vrouwen. 

  

Van hieruit gingen we naar Baia Mare want we zijn bezig met een heel leuk uitje voor een heleboel kinderen, helaas mochten de kinderen van het kindertehuis niet mee. Dit omdat het avondeten al besteld was voor 2 januari............
Maar daarin tegen hebben de kinderen uit Valeni het net zo hard nodig om eens een leuk uitje te hebben. De meeste kinderen zijn nog nooit buiten het dorp geweest. Dus 5 kwartier heen de berg over en weer terug om van alles te regelen. Boven op de berg sneeuwde het nog behoorlijk, hopen dat het morgen niet zo is. Maar alles is nu geregeld, voor een geweldig uitje voor de kinderen. Eind van de middag zijn we bij Mihai geweest waar gelijk alles uit de kast gehaald werd om op te eten! 

S’avonds uit eten geweest met Ileana en Ilie en Maria en Wacille.

Dinsdag 2 Januari 2007

Vanochtend lekker rustig aan gedaan nog even naar Sighet geweest voor de boodschappen voor het kinderuitje. Maar het was 2 januari en dan zijn al de winkels gesloten. Gelukkig was de plaatselijke supermarkt in Valeni wel open dus daar lekkers en drinken voor vandaag gehaald.We hebben nog wat geld van de inzameling aan een jong stel gebracht, hun huis is met kerst helemaal afgebrand en deze mensen hebben niets meer. Om 13.00 uur reden wij door Calinesti naar Valeni en daar stonden de kinderen al te wachten. Toen we bij Ileana kwamen, waar het verzamelpunt voor de kinderen was, bleken daar de meeste kinderen al te zijn, ze waren bang de bus te missen, daarom waren ze er al om 12.00 uur. Als herkenning hadden we voor iedereen een rode kerstmuts met lampjes (Bobs uitgeest, bedankt).

Toen de bus kwam waren ze niet meer te houden ze vlogen er in, daar gingen we onder weg naar Calinesti voor de volgende 4 kinderen Annemaria, het vriendinnetje van Malina kwam gezellig bij ons in de auto (achter,achterin zoals Malina dat altijd zei) en de rest in de bus en daar gingen we weer.

op weg naar Harnicest, daar stonden de pleegouders van Malina met Patrick, Florian en Alex ook een muts op en in de bus.Totaal waren we met 32 personen.

De buschauffeur was even vergeten dat deze kinderen nooit in een auto zitten en had er goed de vaart in maar op de berg naar Baia Mare zijn veel haarspeldbochten dus al vrij snel moest er een spugen in de bus en na 10 minuten stonden er een aantal kindjes langs de kant in een rij te spugen, voor ons een lach wekkend gezicht maar zo sneu voor de kinderen. 

Met de buschauffeur afgesproken om heel rustig te rijden en toen ging het gelukkig goed. Om 16.00 uur kwamen we aan bij de MC Donald’s, maar goed dat we gereserveerd hadden er was een deel voor ons afgezet. Voor al de kinderen een Happy Meal en de volwassenen een Big Mac menu, met allemaal cola en ketchup en het was super geregeld. De kinderen zag je genieten en de volwassen ook, want die hadden ook nog nooit bij de mac gegeten en vonden de Big Mac erg lekker. Na afloop allemaal nog een Sunday ijsje met karamel saus.De bedrijfsleidster vertelde zelf ook uit een dorp uit de bergen te komen en kon zich heel goed voorstellen hoe de kinderen dit beleefde.We kregen voor allemaal nog een boekje, placemat, en ballon mee. Alleen de MC Donald’s was al een feestje voor de kinderen. 

  

Om 17.30 uur gingen we naar het circus. Het was superspannend voor ze, de grote tent met lampjes erom heen, we hadden eerste rang plaatsen dus al de kinderen hadden een erg goede plek. De meeste op de eerste en tweede rij en de grote zaten er allemaal achter op de 3e rij.We hadden goed zicht op ze door de rode mutsen met lampjes. Ze hebben genoten, geklapt en mee gegild alles vonden ze even mooi, de act met de hondjes, trapeze, clown, mensenverdwijning, noem maar op. Maar het spannendste was toch wel de act met de krokodil en de wurgslang, ze vroegen iemand uit het publiek om te helpen en Kelly ging er heen (spreekt geen woord Roemeens) en moest de slang om haar nek en toen vasthouden. Toen ze weer terug kwam vlogen al de kinderen op haar af om haar te zoenen zo spannend vonden ze het. 

  

Om 20.00 uur was de show afgelopen, alle kinderen moesten even wildplassen en weer in de bus voor de terugweg, gelukkig ging alles goed. De buschauffeur stopte op meerdere plekken waar de kinderen eruit moesten, allemaal nog wat lekkers mee en een mooie zonnebril (Bobs uitgeest, bedankt). Om 22.30 uur waren al de kinderen  weer thuis. Alle sponsors bedankt voor dit geweldige uitje voor deze kinderen.Woensdag 3 Januari 2007

Onze laatste dag al weer, een dag van afscheid en overal eten. Om 11.00 uur hadden we bij Mihai afgesproken (we hadden express niet ontbeten) en ja hoor de tafel was al gedekt en overvol (en erg lekker) en natuurlijk kregen we weer van alles mee, augurken, zuur soort atjar, drank, koek, chocoladebollen, tas, kleedje, biervat van hout en alles was zelf gemaakt. Mihai zijn moeder zou het liefst haar hele huis weggeven. Toen was het tijd om Malina naar huis te brengen. Ze zag er erg tegen op. 

Ze zei steeds dat ze het niet leuk vond. We werden weer warm ontvangen bij Malina thuis, het zijn erg lieve mensen. Door met handen en voeten te werken en de vertaling van Malina (die al pittig Nederlands spreekt) komen we er wel uit. Ook hier moeten we weer eten, en kregen we van alles mee wat zelf gemaakt was, een heerlijk warmbrood voor morgen onderweg een fles drank, 2 meter worst. Het afscheid was even moeilijk, er vielen weer veel tranen. Van hieruit gingen we naar Ileana, we moesten nog wat boodschappentassen wegbrengen en afscheid nemen bij Nana, ook daar was weer speciaal voor ons eten gemaakt. We plofte ondertussen zowat, en s’avonds bij Ileana aten we weer macaroni en ook daar kregen we van alles mee, heerlijke walnoten, flessen honing, drank en natuurlijk ook voor opa en oma en allerlei cakejes (van oudejaarsavond) voor onderweg naar huis.

Donderdag 4 Januari 2007

Vanmorgen om 7.00 uur vertrokken dezelfde weg terug, om 13.00 uur Hongaarse tijd waren we in Boedapest, omdat we lekker op tijd waren zijn we daar naar de Mathias kerk geweest en de kasteeltjes er omheen, dit was erg mooi vooral de kerk. Om 19.15 uur waren we in het hotel, even rustig gezeten gegeten en wat gedronken en op tijd naar bed.

Vrijdag 5 Januari 2007

Om 7.15 uur vertrokken we weer uit het hotel, het was even druk bij de grens van Hongarije met controle om de Roemeense auto’s,na een lange dag waren we s'avonds weer veilig thuis.

Roemenië   2004   2005   2006   2007   2008   2009

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

 

     

Beginpagina ] Terug ] Gastenboek ]