Beginpagina ] Terug ] Gastenboek ]

2005

 

 

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

 Roemenië   2004   2005   2006   2007   2008   2009

Malina voor 10 weken in  Holland en het Reisverslag Augustus 2005

Na een hoop papierwerk en een hoop geregel is het dan eindelijk zover. Malina(10) komt voor 10 weken bij ons . We hebben 2 tickets gekocht, een enkeltje voor Malina en retour voor Ileana . Voor beide is het net zo spannend.Malina vind het geweldig dat ze eindelijk weer naar ons mag. En Ileana gaat voor het eerst buiten de streek Maramures. Ze geniet dan ook op en top van haar vakantie bij ons (10dagen) .

  

  

  

  

Malina leeft weer helemaal op in Holland want ze heeft een hoop verdriet in Roemenie, omdat ze weer in een ander gezin is geplaatst ver weg van bunica (oma) en vriendinnen.We verbazen ons er over hoe snel ze de Nederlandse taal oppikt. 

     

Ook hebben we Danielle uit Boekarest voor een paar weken bij ons in huis.

     

  

  

  


Na 10 weken kunnen we echt goed met Malina praten in het Nederlands en begrijpt ze alles.
Maar helaas aan alles komt een eind, Malina moet ook weer terug. Met een afgeladen auto en vouwwagen gaan we haar met ons allen, weer terug brengen naar Roemenie. Nog een dagje Wenen, maar het mooist vind Malina de camping. De vouwwagen laten we achter op de camping als we dan uiteindelijk naar Roemenie rijden.

 

Woensdag 17 Augustus 2005


Als we richting Baia Mare komen begint Malina ongeveer te tippen en vraagt ze elke twee minuten of we er al zijn. Ze wil nog 1 keer graag bij de Mac Donalds eten dus doen we dat maar. Dan is het nog 1 uur rijden naar Ocna, eerst komen we nog door Harnicesti het dorp waar Malina nu woont. Ze wijst ons het pad waar je in moet naar haar huis en de school. En dan zijn we eindelijk in het hotel (21.00 uur) we bellen Ileana maar die is niet thuis dus blijven we lekker bij het hotel wat drinken(dat vinden we helemaal niet erg) We hebben 3 tweepersoonskamers en Malina slaapt bij mij op de kamer.

Dinsdag 16 Augustus 2005

Vandaan gingen we eerst wat inkopen doen in Sighet, lekker een pizza gegeten en toen naar Valeni. Maria en Nana stonden ons al op te wachten en we waren weer meer dan welkom. Na even wat kletsen en cadeautjes geven gingen we naar bunica. Malina verheugde zich er erg op haar weer te zien(paraplu’s mee want het werd erg donker) en daar gingen we over het land, in de zomer was het net zo’n blubberpool als van het najaar, en prompt begon het natuurlijk ook nog te flink te regenen.
De hele weg werd Malina begroet en gezoend door al de buren. Hier was ze al 8 maanden niet geweest.
Toen we er waren vielen Malina en Bunica elkaar huilend in de armen.

Malina haar verdriet was gelukkig al vrij snel over want ze wou meteen naar haar vriendin toen. Bunica was erg verdrietig de oude vrouw ziet er zo teer en breekbaar uit. 
We liepen met Malina mee naar haar vriendin en toen we terug kwamen in het oude huisje van Bunica schrokken we ons rot een grote straal water liep gewoon naar binnen door het dak, en de stroom deed het ook niet meer (hoe moet dat dan ’s winters met –25 graden?)
We waren nu toch echt wel blij dat Malina hier niet meer woont want het huis gaat met de dag achteruit en bunica kan het zelf niet onderhouden en geld heeft ze ook niet. Het is voor een kind van 10 geen leven en gelukkig begrijpt ze dat zelf ook nu en zegt ze dat het beter is dat ze nu bij mama Maria en papa Joan woont.
Onderweg hebben we ook nog kennis gemaakt met Ilie (de man van Ileana) die was hard aan het werk op het land met een zeis al het gras aan het kappen. Bij Nana thuis ontmoetten we de vader van Ileana beide 2 aardige mannen. ’s Avonds heeft Maria voor ons gekookt vermicelli soep, rijst met iets van kip en heerlijke droge cake!

Woensdag 17 Augustus 2005

Vandaag een drukke dag. In Nederland hadden we geld in gezameld.
Om voor arme mensen boodschappenpakketten te maken. Om 10 uur Ileana opgehaald en meteen naar de supermarkt in Sighet, dit was een hele belevenis op zich. (we gingen 22 pakketten maken) Binnen de kortste keren kwam de bewaking kijken, omdat we met 5 karren liepen en van alles 22 stuks in de karren deden hadden we heel veel bekijks. De caissière werd helemaal dol, ze wist niet hoe ze tellen moest en toen we wilden pinnen wist ze niet zo goed hoe het werkte ( de Roemenen dachten dat er op onze europas geen leien stonden) dus hebben we maar snel geld gehaald bij de bank. Alles in de auto gepropt en toen nog even een inktpatroon voor Ileana gehaald. 

   

Toen gingen we naar de sociaal assistente in Sighet om Malina haar paspoort in te leveren dat hield allemaal nog even wat. Weer allemaal papieren, gezeur omdat ze een week eerder was dan dat op de papieren stond (de datum hadden we bewust een week later omdat we dan wat ruimte hadden) en nu mocht ze vannacht niet bij ons in hotel slapen, natuurlijk begrepen wij niet zo goed wat er gezegd werd en sliep ze lekker nog 1 nachtje bij ons, de volgende dag bleek dat de sociaal assistent wel gecontroleerd te hebben… en toen op naar Haricesti want we hadden om 2 uur afgesproken bij Malina haar nieuwe pleegouders.
Papa Joan en Claudia de lerares van Malina haar nieuwe school, stonden ons al op te wachten. Heel voorzichtig reden we het pad op naar het huis een pad van ongeveer 350 meter wat heel slecht was, dat hadden we dus beter kunnen lopen. We werden met open armen ontvangen in de familie, alles zag er schoon en goed verzorgt uit. En de tafel stond gedekt met echt heerlijk eten, eerlijk gezegd hadden we nog nooit zo lekker gegeten bij iemand. Mama Maria kan goed koken. Mama Maria en Papa Joan komen aardig over Malina is wel gek met hem.

Na 1 ½ uur waren we weer onderweg naar Valeni waar we de boodschappen tassen gingen maken en bezorgen. Ileana had samen met haar ouders de armste mensen opgeschreven (die echt iets nodig hadden). En dat bezorgen was nog een hele toer maar wel erg leuk.

  
Vaak moesten we een stuk lopen, de bergen in en troffen we echt een vreselijkste leefomstandigheden aan. De meeste waren oudere, we zeiden alleen maar cadeau uit Holland en de reacties waren erg leuk, blij, roepen cadeau,cadeau, en ook boze buren. 

s Avonds in Sighet bij Perla gegeten, Malina vond het helemaal geweldig als we dan in het hotel met ze zessen nog even wat gingen drinken dus dat deden we dan ook elke avond.

 

pakket: 2 keer waspoeder, ketjup, olie, sapje, ananas, chocola, jam, salami, kaas, koekjes, tandpasta, tandenborstel, zeep, spaghetti)

Donderdag 18 Augustus 2005

Onze laatste dag met Malina, aan het ontbijt kreeg ze allemaal cadeautjes van ons wat ze natuurlijk erg leuk vond. Nog even naar Sighet en toen weer langs Mihai , alles ziet er al dagen erg verlaten uit , er is ook niemand thuis, dus een briefje met de cadeautjes voor de deur gezet. Maria heeft als lunch voor ons speciaal patat gemaakt( lekker vet en slap) met Roemeense bollen en iets van tuinbonen wat erg lekker was ( hoi! Geen vlees)
Bij Ileana worden we gebeld dat Mihai tijdelijk in een ander gezin zit en dat zijn beide pleegouders aan het werk zijn in Italië, dus later op de dag zien we toch nog even snel Mihai. Hij had gelukkig al de cadeau’s gevonden.
’s Middags hebben we de rest van de tassen bezorgt en hebben we met Malina afscheid genomen van bunica en Valeni.

Bunica is erg verdrietig, malina ook wel wat maar zij heeft alles nu geaccepteerd en heeft er vrede mee. Ze weet nu dat het beter is om bij mama Maria en papa Joan op te groeien. 
’s Avonds hebben we met Ileana in Sighet een pizza gegeten bij pizza K
en toen het uur van de waarheid, Malina wou nog 1x opa en oma bellen maar toen moest ze toch echt naar huis. We lieten de auto nu aan het pad staan en gingen bepakt me al Malina haar spullen het dal in, ze wonen hier wel prachtig. Claudia had geregeld dat we Malina haar school moesten bezoeken waar we op dit moment niet zo blij mee waren maar om ruzie te voorkomen hebben we het toch maar gedaan. Na wat gepraat te hebben en de school gezien te hebben (die er mooi uit zag, beter als in Valeni) moesten we afscheid nemen voor iedereen best moeilijk er vielen dan ook een hoop tranen….
Daarna brachten we Ileana weg. Maria ging met een stoffer de binnenkant van de auto schoon maken want die was een en al blubber. Ook hier afscheid genomen. Morgen weer terug naar Wenen de vouwwagen halen en dan nog heerlijk 2 weken vakantie in Italië. 

 

Roemenië   2004   2005   2006   2007   2008   2009

We vinden het leuk als je na het lezen een berichtje in ons gasten boek achterlaat 

 

     

Beginpagina ] Terug ] Gastenboek ]